Inden Christian Rasmussen, 15 år i februar begyndte på McGuire-programmet prøvede han at glemme det, hvis han stammede meget.

Af Erling Jensen, ansvarshavende redaktør.
– Jeg har stammet fra 8 års alderen og stammede hele tiden, også når jeg var sammen med kammeraterne, men jeg prøvede hele tiden at skjule det for mig selv. Herved havde jeg en tro på, at det ville blive nemmere næste gang, at jeg skulle tale, fortæller Christian Rasmussen. Han er 15 år og skal i august begynde i 9. klasse på Vangeboskolen i Søllerød i nærheden af Holte.

– Tre gange har jeg deltaget i weekendtræffene på Langeland. Samværet på træffene har betydet meget. Det har socialt været nogle gode oplevelser, men det har ikke haft den store indflydelse på omfanget af min stammen. Tidligere behandling hos logopæder har heller ikke givet et større resultat, så da min mor talte med logopæden Gitte Lassen Dam, der selv er stammer og havde gode erfaringer med McGuire-programmet (The McGuire Programme), besluttede vi at prøve dette program, fortæller Christian videre.

For Christian Rasmussen har det været en stor oplevelse at deltage i McGuire kurserne. Han deltog i februar i et kursus i Aarhus. Alle McGuire-kurser varer fire dage. Fra torsdag-søndag, og hans mor, Kenja Winnie Rasmussen var tilstede de 4 dage. Reglen er nemlig, at kursister under 18 år kun kan få lov til at deltage i et McGuire-kurset, hvis en af forældrene er til stede alle fire dage.

– Jeg skulle jo have fri fra skolen torsdag og fredag. Mine venner havde fået at vide, at jeg skulle på McGuire-kursus, men jeg ved ikke om klasselæreren orienterede klassen om, hvorfor jeg ikke var i skole. Da jeg var færdig med kurset skulle jeg i erhvervspraktik, hvor jeg var i en virksomhed, hvor der blev udviklet nyt inden for IT – fx spil.  Her fortalte jeg om mine oplevelser, så det var først en uge senere, at jeg kunne fortælle klassen om mine oplevelser. Som en af øvelserne / opgaverne havde vi fået at vide på McGuire-kurset, at vi skulle fortælle klassekammeraterne om oplevelserne på kurset. Selv om jeg altid har stammet hele tiden, var det noget grænseoverskridende at fortælle om kurset, også fordi jeg skulle anvende de teknikker, som jeg havde lært på kurset. Det føltes som en lettelse, da denne opgave var vel overstået.

Har deltaget i flere McGuire-kurser

– Det første kursus var som tidligere nævnt i februar i Aarhus. McGuire-kurset er et meget intensivt kursus. Vi træner og øver fra tidlig til sent på dagen, fx blev vi vækket allerede kl. 5.30 og havde flere telefonopgaver, hvor vi skulle ringe til hinanden på hotellet. Den første dag skulle vi præsentere os selv, det blev optaget på video.

På hjemmesiden kan du se nærmere om, hvordan et McGuire-kursus er opbygget. Du kan se programmet her.

På tredjedagen blev kursisterne sendt i byen for at løse en masse opgaver.
Christian fortæller:

– Vi blev delt op parvis, men da jeg er under 18 år skulle jeg have to voksne med, der kunne hjælpe og støtte. Opgaven i byturen var, at vi skulle lave min. 100 kontakter, det kunne være besøg i forretninger, på banegården, spørge folk på gaden om forskellige ting osv. Ærligt talt var det noget svært, og det kunne nogen gange føles noget pinligt, MEN vi skulle jo klare opgaven,  og ved at vi alle sammen var sendt af sted, tænkte jeg slet ikke på at opgive, fortæller Christian, der også nævner opgaven, hvor man et sted i byen på en synlig måde skulle fortælle om sig selv.

– Efter kurset i februar i Aarhus har jeg deltaget i et kursus i Malmø i juni og i januar 2018 skal jeg deltage i et kursus i Oslo. Disse kurser er også 4-dages kurser. Det giver en god kontinuitet, og vi har jo hele tiden i baghovedet, at vi skal træne og holde teknikkerne ved lige. Her hjælper det meget, at vi hver har en personlig coach, som vi kan kontakte, når der er behov for det. Min coach hedder også Christian, og det føles godt, at jeg fx inden 9. klasse afgangsprøverne kan kontakte ham og så få opfrisket taleteknikkerne. Det giver en god tryghed, at vi har denne mulighed. Med McGuire-programmet har jeg fået troen på fremtiden og synes, at jeg har fundet vejen frem, lyder det fra Christian Rasmussen, der gerne anbefaler andre at prøve et McGuire-kursus.

Han siger også, McGuire teknikkerne er ikke en helbredelse i forhold til stammen. Det er tekniker, som kan hjælpe en person der stammer til at kontrollere sin stammen og blive veltalende, samt mere fri i sin tale.

Christian Rasmussen er den eneste i familien, der stammer. Han har en lillebror, William på13 år, der lige som forældrene aldrig har stammet.

McGuire-programmet – et privat kursus

Ifølge Daniel Kusk, den skandinaviske leder, har McGuire-kurset følgende økonomiske model:

Alle førstegangskursister betaler i den Skandinaviske region en kursusafgift på 12000 kr. Heraf betales 1.000 kr. i depositum ca. 2 måneder inden kursusstart. De resterende 11.000 kr. skal betales senest på kursets anden dag, fx med VISA-kort betaling. Her har hver enkelt ny kursist fået et grundlag for, at gøre op med sig selv, om teknikkerne og tilgangen, hvorom man arbejder med sin stammen i McGuire Programmet, er noget for vedkommende. På et møde mellem kursisten, instruktøren på kurset og den skandinaviske regionaldirektør, aftales det om kursisten vil fortsætte eller ej. Ønsker kursisten ikke at fortsætte på kurset, eller vurderer instruktøren og regionaldirektøren, at kursisten ikke er klar til at gennemføre kurset, så forlader kursisten kurset efter dette møde. Er kursusafgiften allerede betalt, fx via bankoverførsel inden kurset, så returneres de 11.000 kr.  selvfølgelig.

Kursusafgiften inkluderer et livslangt medlemskab af McGuire Programmet, Dave McGuires bog: “Beyond stuttering – Getting good at the sport of speaking”, et bælte, sin egen primære træner/coach, og livslang support.

Når man én gang har gennemført et McGuire-kursus har man adgang til alle de fremtidige kurser, der er verden over, så længe man lever.

Opfriskningskurser i Skandinavien og resten af verden koster ca. 500 kr. pr. kursus.

Eksempel på udviklingen i McGuire-programmet

Daniel Kusk, den skandinaviske leder af McGuire-programmet har givet tilladelse til, at vi kan bringe videoer i udviklingen af hans stammen. Alle kursister på et McGuire-kursus skal som nævnt i artiklen lave en præsentation, og du kan her se, hvor store problemer, at Daniel Kusk havde, da han skulle præsentere sig.

“Talen på kassen” (Er optaget kun 2 dage efter ovenstående interview).

En anden optagelse med Daniel Kusk er optaget i Aarhus september 2015