Jack Junge, 21 år går til stammebehandling hos Kirsten Hauge Helligsøe, Kommunikationscenter Odense.

Af Ansvarshavende redaktør Erling Jensen.

– Der skete meget. Ny uddannelse, nyt fag, nye mennesker, nyt sted og i det hele taget var alt nyt. Det gjorde mig usikker og utryg, derfor søgte jeg tilbage til Kirsten, som jeg tidligere havde gået hos, så jeg kunne komme på rette spor igen, da jeg gerne vil være med i timerne og fremlæggelserne på min uddannelse. Jeg valgte at få eneundervisning, så det kun var mig og Kirsten, da det ville give mere fokus på min stammen i den korte tid jeg regnede med at være der.

– Mit tidligere forløb i et stammeteam var en utrolig god oplevelse, da de virkelig får en til at få en god forståelse for stammen, hvor man så kan tilpasse det, så det passer bedst til en selv. Jeg startede i det, der blev kaldt “huset” i 3. klasse, hvor jeg var to gange om året á tre dage. Det var en rigtig god træning for mig, så det blev jeg ved med, til jeg blev 18 år. Derefter holdt jeg en kort pause, hvor jeg ville se, hvordan det gik på egen hånd. Det gik faktisk rigtig godt, indtil jeg startede på mediegrafikeruddannelsen lige inden jeg blev 20 år. Jeg tog derfor atter kontakt til KCO og fik behandling hos Kirsten, der gjorde sit arbejde rigtig godt, og hjalp mig på rette spor med forskellige teknikker. Det hjalp også Kirsten i sit arbejde med mig, at jeg var så godt inde i min egen stammen, at jeg næsten ved alt om den, hvornår den kommer og hvorfor, så hun nemmere kunne finde teknikker og øvelser, der kunne føre mig ind på det rigtige spor igen. Det hjalp mig meget. Samtidig har min klasse og lærer taget godt imod mig, så jeg er tryg, hvor jeg er lige nu, fortæller Jack Junge. Han fortæller også, at han som lille var hos lægen for få hjælp til sin stammen, da hans forældre ikke vidste, hvad de skulle gøre. Men efter, at han blev meldt ind på stammekurset i “huset”, har han kun søgt hjælp der, da han ikke kan se, at andre kan gøre det bedre.

Jack Junge har svaret på følgende spørgsmål:

Vil du fortælle lidt om dig og din stammen?
– Min stammen har fulgt mig næsten lige fra jeg sagde mit første ord. Den har altid været der, og fulgt mig alle mine dage. Efter lang tid har jeg lært at kende den godt og kontrollere den, dog er der stadig nogle udfordringer, som jeg skal kæmpe med og lære af. Men det er ikke fordi den styrer mig! Hvis der er noget, jeg gerne vil, eller har sat mig for, så gør jeg det, selvom jeg måske kan miste kontrollen med stammen i nervøse situationer. Min kontrol af stammen er bygget på tryghed, og jeg er sikker på, at mange andre har det på samme måde. Hvis jeg ikke er tryg eller forberedt på en ting, så kan det godt være, at stammen slår sig løs.

Hvordan påvirker stammen dig i hverdagen og besværliggør den noget for dig?
– Stammen påvirker mig ikke rigtig i hverdagen mere. Den er selvfølgelig træls, men jeg har lært at leve med den. Min stammen kan stadigvæk påvirke mig ved fremlæggelser i skolen, eller hvis jeg skal ringe til en fremmed person, det kan være en kunde eller kommunen, så bryder stammen løs, da jeg ikke har øjenkontakt med dem, jeg taler med. Men når jeg har snakket lidt med personen, begynder stammen at løsne op igen, så jeg ikke nødvendigvis stammer under hele samtalen. Mit CPR-nummer og mobilnummer har jeg også tit svært ved at sige. Men det er ikke sådan, at jeg slet
ikke kan kontrollere min stammen, når den er svær. Tempoet bliver sat ned, og så fokuserer jeg på udtrækning, hvis det er nødvendigt, og ellers så “kæmper” jeg mig gennem det, så det er mig, der kontrollerer stammen, og ikke omvendt.

Har du et råd til andre, som stammer?
– Mit råd til andre, som stammer, er selvfølgelig, at de skal bruge den hjælp, som de kan få hos stammeteamet, eller hvem de nu har som behandler. Men det er ikke tilstrækkeligt kun at bruge hjælpen, man skal også sætte sig ind i sin egen stammen for at kunne forstå den. Det er vigtigt, at man ikke lader stammen kontrollere en, fordi det gør kun en stum og trist. Man skal bare kaste sig ud i tingene og prøve teknikker af! Det er også en rigtig god ting at tage “op til 50% ekstra tid” til eksaminer, da det hjælper rigtig meget på ens ro og tryghed, så man kan fokusere på emnet. Men mit bedste råd til folk, som ikke kan kontrollere deres stammen, er at sætte tempoet ned! Det er noget, som hjælper meget, og giver et godt udgangspunkt for, hvordan du kan arbejde videre med stammen.

Hvad er dine fritidsinteresser?
Mine fritidsinteresser består i mit arbejde, og jeg kan også godt lide at se fodbold og E-sport. I mine weekender kan jeg godt finde på at spille lidt FIFA eller CS:GO som “afkobling” fra hverdagen, og så er der jo også familie og venner, der skal passes.

 

Følg os på Youtube og Facebook ved at trykke på knapperne herunder: