Fredag den 3. maj 2019 lukker Vagn Nielsen tegnebogen op, han har nemlig inviteret hele Tv-holdet fra TV2 på stegt ål på Feggesund Kro.
Tekst og fotos: Erling Jensen, redaktør Stammeforeningen.
(Artiklen blev bragt første gang i FSD-Nyt Maj 2019)
Vagn Nielsen får tårer i øjnene, når han taler om den åbenbaring, det mirakel det var, at sønnen Peter er blevet hjulpet med sin stammen. Peter, 26 år, blev landskendt, da han i februar 2019 medvirkede i en udsendelse om stammen på TV2. – Før TV-udsendelsen kunne Peter ikke engang ringe til fx lægen, for ordene sad helt fast, og det var ham umuligt at få tingene sagt. Ved mange af Peters andre telefonopringninger blev røret simpelthen lagt på, fordi han eller hun i den anden ende troede, at det var telefonfis. Nej – Peter har virkelig været handicappet, så derfor giver jeg meget gerne en gang stegt ål på Feggesund kro, når nu TV-udsendelsen har været så vellykket, lyder det fra Vagn Nielsen.
Peter Nielsen bor hos sine forældre, Lissy og Vagn Erik i Erslev på det nordlige Mors. Din redaktør og Peter havde aftalt, at jeg (red.) skulle komme forbi om formiddagen kl. 10 for at lave et interview. Dagen før var jeg ved en fejl kommet til at ringe til Peter, der straks ringede tilbage. ”Peter stammede næsten ikke i samtalen. At Peter ringede tilbage, markerede også en stor ændring for ham. For et år siden ville han ikke have turdet gøre det.”
Da jeg ankom, var Peter forsinket på sit arbejde på en nærliggende kvægfarm, så jeg talte med forældrene i de tre kvarter, det varede, inden Peter dukkede op.
– Vi kendte i forvejen ikke noget til McGuire-programmet, som Tv-holdet foreslog som en mulighed, men vi tænkte, at det lød som en god ide, og selvfølgelig støttede vi Peter i at prøve, og vi var glade over, at han havde mod på at deltage i TV-udsendelsen, fortalte Lissy og Vagn. Det var Bettina Pedersen, næstformand i Stammeforeningen og leder af foreningens træf, der havde anbefalet Tv-holdet at kontakte Peter Nielsen. Peter havde deltaget i Stammeforeningens Bornholmertræf for teenagere og tre gange i foreningens ungdomstræf i Skanderborg, Silkeborg og Fakse.
Der kommer en opfølgningsudsendelse på TV2
Så kom Peter drønende i bilen. Han møder allerede på arbejde kl. 4, nogle gange allerede kl. 2, for køerne skal jo malkes. Der er kun 500 meter over til kvægfarmen, hvor Peter holder meget af at arbejde. Han og jeg taler om TV-udsendelsen, og om den opfølgningsudsendelse, der kommer på TV2, hvor Tv-selskabet fokuserer på, hvordan det går med hans stammen i tiden efter det første kursus.
– Jeg stammede ærligt alt meget, da Tv-holdet var forbi for at lave optagelser til opfølgningsudsendelsen, men det er nok fordi, jeg blev lidt nervøs over, om jeg nu ville kunne tale med teknikkerne, som vi lærte på McGuire-kurset. Der er jo altid en risiko for tilbagefald, så selvfølgelig er jeg klar over, at jeg skal holde stammetræningen ved lige, siger Peter, der fortæller, at han er tilmeldt et McGuire-opfølgningskursus i Aarhus store bededag og den følgende weekend. Til efteråret er der også et kursus i Oslo. Jo – jeg er klar over, at der skal hård træning til, men jeg føler mig også meget motiveret, siger Peter med fast stemme.
Nogle hårde år
Peter er den yngste af fire søskende. De andre er Heidi, storesøsteren, og tvillingebrødrene Anders og Erling. Der er ingen af dem, der stammer, og forældrene har heller ikke stammet. Peter begyndte at stamme som 5-6-årig.
Fra børnehaveklassen og frem til og med 5. klasse fik Peter hjælp af en talepædagog på skolen, men det hjalp ikke meget, fortæller forældrene, Lissy og Vagn.
Peters stammen udviklede sig til en stammeform med kraftige blokeringer, og ofte kunne han slet ikke sige noget. Derfor gik Peter i 6.-9. klasse på en specialskole, hvad der absolut ikke styrkede hans selvtillid, for Peter er jo ikke svagt begavet. Han havde blot enormt svært ved at sige noget på grund af sin stammen.
Efter folkeskolen kom Peter på landbrugsskole, og det var meget positivt, fordi han der fik nogle gode kammerater, som han stadig har kontakt med. Ja – sammen med en af kammeraterne har jeg planer om at starte for os selv med en lille maskinstation, hvor vi tilbyder vores hjælp til landbruget, fortæller Peter. Før TV-udsendelsen var sådanne planer helt utænkelige, for hvordan skulle Peter kunne styre et firma med alt, hvad det indebar af telefonsamtaler og anden kontakt til kunderne? Jo – Peter har fået selvtillid og tro på, at han kan noget, og at tingene nok skal lykkes.
Skal holde foredrag i maj
Søndag den 12. maj skal Peter holde foredrag i Stammeforeningens lokalafdeling for Midt- og Vestjylland. Det er Allan Toft Pedersen, tidligere bestyrelsesmedlem i Stammeforeningen og mentor hos McGuire, der har kontaktet Peter og fået ham til at stille op. Allan deltog også i TV-udsendelsen som en af de tidligere McGuire-kursister, der deltager i kurserne. For Peter er det en god aktivitet at stille sig op og holde foredrag om sit liv med stammen, da det er med til at give ham større selvtillid og tiltro til, at der efterhånden er flere og flere ting, han kan nu, som han ikke turde give sig i kast med før.
Det glæder selvfølgelig forældrene, at Peter nu ikke længere holder sig tilbage. – Vi støtter Peter så meget, som han har behov for. Peter kan blive boende hjemme lige så lang tid, han lyst til, men det er bare så skønt, at han er begyndt at tale om at finde et lille landsted på Mors, hvor han kan bo og have lidt landbrug, måske med nogle får. Det gør næsten helt ondt at tænke på det, siger Vagn Nielsen, og Lissy nikker med tårer i øjnene.
Når du spørger om, hvordan Peters liv nu er med stammen, vil jeg nu sige, at vi er på 4 på en skala fra 1 til 10. Der skal trænes meget endnu, og Peter er bestemt ikke færdig med sin træning, men han har fået et liv med nye muligheder, og det gør os så glade, lyder det fra Vagn Nielsen og Lissy nikker samtykkende.
Vagn slutter af:
Jeg synes bestemt, at der skal være mulighed for offentlig støtte til McGuire-kurser, for de hjælper jo. De har hjulpet Peter og kan hjælpe så mange andre.