Mobile Device Apps for Children Who Stutter
(Sjove apps i behandlingen/undervisningen af børn, der stammer)
Af Hermann Christmann
Indlægsholderen, Erik X. Raj, arbejder ud fra den filosofi, at det skal være sjovt for børn at gå til stammebehandling. “Hvor der er latter, er der læring”, som han sagde. Han er villig til at blive, hvad han kaldte en “clownician” (en sådan kunne i dansk oversættelse oversættes til en “klovnopæd” eller måske en ”klovnepædagog”), nemlig en logopæd, der er villig til at gøre sig selv til en nar for at få en relation til en elev, for på den måde at være med til at opbygge elevens kompetence i at arbejde med sin stammen.
Derpå præsenterede han forsamlingen for fem apps, som ikke direkte har med stammebehandling at gøre, men som kan være medvirke til dels at gøre stammebehandlingen morsom for barnet og dels – lidt efter lidt – at komme dybere ned i barnets tanker og følelser i forbindelse med stammen og kommunikation.
De fem apps er:
AlienFaced; EpicaHD; AgingBooth; AnimalFace og Insta Emoji
Erik Raj nævnte som eksempel, at en af hans 6-årige klienter, Mark, gerne vil flyve til Mars. Så kan logopæden tale med Mark om, hvordan marsboere mon ser ud. På appen AlienFaced kan både logopæden og Mark komme til at ligne marsmænd, og det kan de få meget morskab ud af. Fortsættelsen kan så være, at logopæden fortæller, at han blev lidt bange, da han så sig selv som marsmand. Måske fortæller Mark, at han også følte sig bange over at se sig selv som marsmand – hvorefter samtalen kan føres hen på, om der er andre ting, som logopæden og Mark ikke føler sig godt tilpas med, eller som de ikke er gode til.
Erik Raj fortalte tilsvarende eksempler, hvor man kunne bruge de andre fire apps.
For mig var indlægget en positiv overraskelse, da jeg havde forventet at høre om egentlige stamme-apps på en mekanistisk og positivistisk måde. Men indlægget mindede mig om, at jeg i tidens løb har hørt og set logopæder bruge tøjdyr, haren og skildpadden, dukketeater, spil og den slags. Men nu fås de altså, helt i tidens ånd, som apps. Og der er mange flere apps derude, der blot venter på at blive brugt! Så gå du bare ud på Nettet og find de apps, som netop du kan bruge i din praksis!
Flere oplysninger på www.erikxraj.com