Mads stammer – nu har han valgt et job, hvor talen er vigtig
Niels Juul
At have et job, hvor man skal tale meget og holde oplæg, lyder måske ikke som noget for en person, der stammer. Men det kan det være alligevel.
Forestil dig, at du sidder til en jobsamtale og stammer. Du stammer ikke fordi, du er nervøs, men fordi du ikke kan tale uden at stamme af og til. Og så siger en fra ansættelsesudvalget; ”jeg kan høre du stammer,” og spørger om det vil forhindre dig i at varetage nogle opgaver i det job, du søger – at holde oplæg for eksempel.
Selvom mange nok ville tænke, at svaret til det spørgsmål ville være ja – i hvert fald delvist – så var det et nej i Mads Clausens tilfælde. Han valgte at få et job, hvor det at tale er vigtigt, selvom han altid har stammet.
Stammen fylder
Mads Clausen stammer, og selvom han har stammet siden barndommen, kan han stadig blive irriteret over det, og det gælder også, når stammen kommer med på arbejdet.
”Der er nogle dage, hvor den fylder rigtig meget, hvor jeg kan blive frustreret på mig selv,” fortæller han. ”Jeg har stadig tanker om det at stamme, og hvad andre tænker om mig, hvis jeg kommer til det.” Heldigvis kan han bruge de teknikker, han har lært hos talepædagoger gennem tiden, når de negative tanker driller. Teknikkerne hjælper ham med at se, at folk ikke nødvendigvis tænker de samme negative tanker om stammen, som han selv gør fra tid til anden. Og den læring er god for Mads at tage med sig, for det at snakke med mennesker, er en vigtig del af hans arbejde.
Det er vigtigt at tale på jobbet
Mads er brobygger i Aalborg kommune. Han arbejder med at forebygge ensomhed hos ældre borgere ved at formidle kontakt til frivillige foreninger og aktivitetscentre. En almindelig arbejdsdag består blandt andet i at foretage borgerbesøg hos ældre mennesker, som føler sig ensomme og som gerne vil til en eller anden form for aktivitet. Af og til holder han også oplæg for forskellige samarbejdspartnere.
I det hele taget er det at være i kontakt med folk og tale med dem vigtigt i det job, Mads bestrider. For selvom en del af kommunikationen kan foregå via mail, så kan han ikke undgå at skulle ringe eller tale ansigt til ansigt med folk, forklarer Mads.
”Vi skal både ringe til borgere og aftale besøg, og så skal vi ud til borgeren og have nogle samtaler om, hvad borgeren har problemer med i forhold til deres ensomhedsproblematik. Så vi snakker rigtig meget. Det er en stor del af jobbet,” fortæller han.
Positiv respons på det at stamme
Det skete en dag for Mads at en af de borgere, han var på besøg hos, spurgte ind til hans stammen.
”Jeg var på et besøg, hvor en borger spurgte, om hun måtte spørge mig om noget privat. Hun kunne godt høre, at jeg stammede lidt, og så spurgte hun til, hvad der kunne hjælpe i forhold til, at man ikke skulle stamme så meget, for hun kendte nemlig en, der også stammede.”
Mads fandt spørgsmålet meget behageligt og et emne, der var helt i orden at spørge ind til, for det gav ham en mulighed for at være åben omkring sin stammen. Og netop det at være åben omkring sin stammen erfarer Mads i længden giver positive oplevelser på jobbet.
”Jeg kan godt holde oplæg foran en stor forsamling og have det godt med det. For jeg oplever, at de får den information, de skal have, og det gør mig glad, for det er et bevis på, at man godt kan løse den slags opgaver som stammer.”
Selvom stammen fra tid til anden kan drille på jobbet, stopper den ikke Mads i at beskæftige sig med det, han interesserer sig for.