Eliteløber Mikkel Dahl-Jessen har valgt at gøre noget ved sin stammen 

Det duer ikke, at jeg ikke tør give interview til TV2 

Af Erling Jensen, redaktør Stammeforeningen.

Mikkel efter sin sejr på 5000 m ved DM i Esbjerg 2019. Et taktisk løb som han vandt i tiden 14.26 min.

– Før Royal Run (motionsløb der i 2018 blev arrangeret i forbindelse med Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag og er blevet en årlig begivenhed)  i 2018 i Aarhus, blev jeg kontaktet af TV2, der gerne ville sikre sig eneret på et interview efter løbet, da jeg, som led i et PR-stunt for Dansk Atletik, havde sagt, jeg gik efter at løbe en drømmemil (under 4 minutter på en britisk mile, 1609 m). Jeg svarede, at det turde jeg ikke medvirke i, da jeg stammede og var i en skidt periode. Journalisten var meget sød og sagde, han håbede, det vendte, så jeg kunne være med en anden gang. Bagefter kunne jeg godt se, at det var uholdbart, for som eliteløber ville det være naturligt at medvirke i interviews, især hvis jeg kom med til VM, EM og OL. Derfor tog jeg en drastisk beslutning – nemlig i september 2018 at tilmelde mig McGuire-kurset. Jeg gjorde det dels pga. mine sportsambitioner og dels – i endnu højere grad – fordi stammen havde fået alt for meget magt over mit liv. Jeg var begyndt at stamme meget mere, også når jeg var sammen med kæresten, hvad jeg ellers ikke havde gjort tidligere. For mig var det det rigtige at komme på McGuire-kursus, fordi jeg der blev jeg undervist af andre stammere, og det føltes mere reelt for mig. Alle på kurset vidste, hvad det handlede om, og hvorfor vi var der. Derudover fik jeg et unikt netværk af folk, der havde prøvet de samme ting som mig og havde haft de samme tanker. De andre på kurset viste mig, at det gennem hårdt arbejde var muligt at kunne kontrollere sin stammen.   

– De første måneder efter mit første McGuire-kursus faldt jeg imidlertid hurtigt tilbage i min gamle stammen. Jeg tror, at årsagen til tilbagefaldet var, at jeg var slem til at fortælle mig selv, at det gik så godt med løb, at jeg ikke behøvede arbejde så meget med stammen. Det ville jeg få bedre tid til om nogle år, når jeg var færdig med at løbe, sagde jeg til mig selv. I løbet af det seneste års tid er jeg imidlertid blevet mere bevidst om, at de to ting, løb og tale, for mig hænger sammen. Fx er det afgørende, at jeg tør medvirke i interviews, hvis jeg vil gøre mig håb om at tiltrække sponsorer, så jeg indså, at jeg var nødt til at tage arbejdet med stammen meget mere seriøst, hvis jeg ville stræbe efter en professionel karriere og en OL-drøm.

De tanker har virkelig motiveret mig til at give den en skalle med stammeteknikkerne og min tale generelt. Det går fremad, så nu begynder jeg langsomt at få has på frygten.

Efter sine McGuire-kurser har Mikkel bl.a. lavet et kort videointerview og to podcasts i sports-sammenhæng med kontrolleret tale og tydelig teknik.

Lyt her: Podcast med løbeekspert Henrik Them

I denne podcast, der varer godt 45 minutter, begynder Mikkel med at fortælle, at han stammer. Han anvender McGuire-teknikker under samtalen med Henrik Them, der kalder Mikkel for Danmarks mest undervurderede løber, som få kender, selv om han måske er Danmarks bedste mellem- og langdistanceløber lige nu. Mikkel forklarer, at hans stammen sikkert har medvirket til, at han har været meget anonym, men at han er begyndt at få det fornødne mod. I afslutningen af samtalen siger Henrik Them tak til Mikkel for hans medvirken i samtalen – også med de personlige udfordringer, der har været.

I podcasten fortælles også, at Mikkel i 2020 har haft imponerende resultater. Inden coronaen satte en stopper for konkurrencerne, løb han 7.58 min på 3000 m, vandt DM indendørs på samme distance, løb dansk rekord på 5 km landevej med 14.04 min, og til sidst blev han dansk mester i Lang Cross (10 km). I interviewet fortælles, at Mikkel træner to gange om dagen, meget af tiden sammen med træningskammeraten, Mikael Johnsen. Det gode samarbejde med træneren Morten Munkholm omtales også, og Mikkel fortæller, at de begge har en stor andel i hans løberesultater. Nu hvor OL i Tokyo på grund af coronaen er udskudt til 2021, håber Mikkel, at han kan nå at kvalificere sig til OL.

Du kan her se et kort videointerview med Atletik-tv, hvor Mikkel udtaler sig efter sejren ved DM lang cross.

Opløbet på 1500 m til DM i Esbjerg 2019, hvor Mikkel blev nr. 2 efter et tæt spurtopgør.

Mikkel satte i dette løb i Odense sin PR på 14.00.39 min på 5.000 m.

Mikkel blev nr. 2 på 3000 m i tiden 8.03 min til en landskamp i Kroatien. Det var en varm dag, +30 grader, og Mikkel løb sig helt ud.

Løbet kan ses her (start ved 4:15:30 ca.)


Jo – Mikkel Dahl-Jessen, 25 år, har bestemt mulighed for at blive professionel løber. (se fakta nederst i artiklen)

At Mikkel er en alsidig ung mand, ses ved, at han studerer medicin på Aarhus Universitet og desuden har firmaet Skriberium, hvor han især arbejder med seo-tekster til hjemmesider, (en SEO tekst er en tekst som i grunden er søgemaskineoptimeret, altså er det som SEO antyder, en del af søgemaskineoptimering) og hjælper med pressemeddelelser, landingssider osv. (En landingsside (engelsk: landing page) er den side man sender folk hen til, når de har klikket på et link på en reklame.)  I dag arbejder han dog kun meget lidt med firmaet, der mest er et lille supplement til SU’en. Erfaringen med CMS og seo bruger han pt. i arbejdet med sin egen hjemmeside www.mikkeldj.dk, hvor han skriver om sit løb og træning. Målet med hjemmesiden er at give indblik i hans karriere som helhed (med ups and downs) og hans dagligdag/træning ved at føre en online træningsdagbog. Det er fem år siden, der sidst var en fornuftig træningsblog online fra en eliteløber, fortæller Mikkel, der selv har savnet at læse om, hvad andre eliteløbere gør, så han håber, at andre løbe- og sportsinteresserede finder det interessant. (se kommentar)

Mikkel fortæller om sin baggrund inden McGuire-kurset

– Jeg vil tro, at jeg begyndte at stamme, da jeg var 6-7 år. Jeg mener, det var omkring 0. eller 1. klasse. Jeg har ikke søskende, der stammer, men min far har stammet engang. Min stammen er mest lydløse blokeringer, der kan vare i lang tid og mest i talesituationer med fremmede mennesker. Jeg mener, at jeg startede hos logopæd omkring 1. eller 2. klasse. Jeg har også været on/off ved taleinstituttet i Aarhus. Omkring 2. eller 3. klasse var jeg på et længere ophold på Taleinstituttet (5 dages tid), hvor vi fik en masse undervisning i frivillig stammen og i at overkomme frygten ved at kaste os ud i nogle situationer. Jeg blev aldrig særlig god til at bruge den frivillige stammen, men jeg var glad for at møde andre, der var i samme situation som mig selv. Stammen var ikke rigtig nogen hæmsko for mig i skolen, så omkring 5-6 klasse stoppede jeg hos logopæd.

Stammeundervisningen, både på Taleinstituttet og McGuire, har bestået af individuel og gruppeundervisning.

I folkeskolen, hvor jeg fik hjælp indtil ca. 5. klasse, hjalp mine forældre med en tæt kontakt til talepædagog og taleinstitut. I teenageårene kom jeg væk fra det hele, bl.a. fordi jeg i gymnasiet ikke stammede særlig meget, og fordi stammen ikke hindrede mig. Det var situationen, indtil jeg kom hjem fra college som ca. 20-årig. Her begyndte jeg at arbejde fuldtid i mit firma med tekstforfatningen, og det var på mange måder skidt for min tale, da jeg sad mange timer for mig selv uden at snakke med nogen. Det blev så slemt, at jeg opsøgte hjælp hos min gamle talepædagog og taleinstituttet. I den periode afprøvede jeg bl.a. et apparat, speecheasy, som stikkes i øret og giver en lydforsinkelse, frekvensforskydning, men det fungerede ikke rigtigt for mig. Herefter gik min stammen lidt i bølger, men i 2018 blev det helt skidt igen, og jeg meldte mig til et McGuire-kursus. Det er ikke gratis at deltage på McGuire-kurser. Kursusafgiften er 12.000 kroner, og der er desuden udgifter til hotel og rejser, bl.a. har jeg været i Oslo, Malmø og Watford. Jeg vil nok tro, at kurserne indtil nu har kostet mig godt 20.000 kroner. Mine forældre tilbød at finansiere det hele, og det var jeg selvfølgelig glad for, men jeg ville gerne selv betale kursusafgiften, da det gjorde mig mere motiveret for at få noget ud af kurset. De har dog hjulpet økonomisk med rejser og ophold til kurser i udlandet. Generelt har jeg som voksen (efter jeg kom hjem fra college) arbejdet med min stammen på eget initiativ og kun involveret mine forældre i et vist omfang.

McGuire-teknikkerne og min sportsmentalitet går godt i spænd. Som løber er jeg god til at visualisere et mål og arbejde målrettet frem mod det, og det er i høj grad en mentalitet, der er nødvendig i McGuire. Som nævnt er det dog først her i nyere tid, at jeg rigtig er begyndt at lægge den indsats ind, der skal til for at komme videre med min tale. Bedre sent end aldrig.

I 2016 mødte jeg min kæreste Mette, som har støttet mig rigtig meget, fortæller Mikkel videre.

Du kan her se præsentationsvideoen fra McGuire kurset, hvor Mikkel har store blokereringer:

Og en senere video, hvor det tydeligt høres, at Mikkel har lært at anvende McGuire-teknikker.

 

Mikkel har deltaget i Bornholmertræffet

– Jeg deltog tre år i træk i Bornholmertræffet. Jeg mener, at det var i 2008-10.  Det har betydet rigtigt meget for mig at deltage i træffet, da jeg mødte mange gode mennesker der. Bl.a. mødte jeg Peter Nielsen, som jeg har været på flere McGuire-kurser med, og Hans Christian Helboe, som fik mig til at starte på McGuire. Det var med til at skabe mit netværk af unge stammere, der sidenhen har hjulpet mig videre.

På Bornholmertræffet mødte jeg ligeværdige, der havde de samme udfordringer som jeg, i meget uforpligtende omgivelser. Når vi ellers mødte andre, der stammede, var det i reglen for at prøve at stamme uden problemer.  På Bornholm kunne vi bare slappe af i hinandens selskab.

Bornholmertræffet har også givet mange venner, primært Peter Nielsen, da vi tit mødes på McGuire, men jeg er Facebookvenner med mange fra dengang, så det kunne være hyggeligt at få samlet alle igen for at ”catche up”.

Derudover er Bettina Pedersen, leder af Bornholmertræffet, altid så sød til at skrive til mig og følge med i mit liv, så hende har jeg selvfølgelig kontakt med. Det samme med Per Olsson, der også var med som leder på Bornholmertræffene dengang. Sidenhen har jeg fundet ud af, at Per sjovt nok er gammel eliteløber selv, så en dag i 2012 mødte jeg ham pludselig til et ungdoms-DM i Hvidovre, hvor han var taget ned for at kigge. Vi skriver af og til sammen.

Fotos: Christian Jørn Hansen.

Efter løbet i Kroatien.

Mikkel vandt sølv på 1500 m inde i 2020 efter træningskammeraten Mikael Johnsen, der akkurat fik slået ham på opløbet.

Efter 5000 m løbet i Odense, hvor Mikkel satte sin stående PR, som han håber at forbedre meget i år.

FAKTA

Mikkel Dahl-Jessens personlige rekorder:
800 m på 1.51.56 (2019) – 1500 m på 3.41.32 (2019) – 3000 m på 8.03.95 (2019) – 3.000 m indendørs på 7.58.99 (2020); 5000 m på 14.00.39 (2019), og han er forsvarende dansk seniormester i kort cross (4 km) og lang cross (10 km), 5000 m og 3000 m.

Kommentar:

Et Content Management System (CMS) er et stykke software til at organisere og lette samarbejdet med at oprette dokumenter og anden information og hvorigennem enkeltpersoner eller grupper kan håndtere en mængde elektronisk indhold, for eksempel dokumenter, filer og billeder.